Najpierw od 11:00 czekamy na Was przy Piekaroku. Można będzie skosztować tradycyjnego chleba wypiekanego w stuletnim piekaroku, a przy okazji dowiedzieć się więcej o historii unikatowego chlebowego pieca i miejsca gdzie się znajduje. Ci którzy odwiedzą piekarok będą także mogli wziąć udział w warsztatach kreatywnych, spróbować swych sił w praniu na waszbrecie. Będzie też można dowiedzieć się wiele o życiu pszczół i zakupić złoty owoc ich pracy. Impreza, która poprowadzi Inga Papkala potrwa do godziny 13:30.
Po obiedzie, bo o godzinie 16:00, rozpocznie się w sali wystaw czasowych Muzeum wyjątkowe spotkanie. Gościem Muzeum będzie Rudiger Pieler, potomek wielce zasłużonej dla Rudy rodziny Pielerów, zarządców, generalnych dyrektorów koncernu hrabiego Ballestrema. Spotkanie zorganizowane we współpracy ze stowarzyszeniem TURuda będzie niepowtarzalną okazją zagłębienia się w przeszłość miejscowości i zobaczenia niepublikowanych dotąd zdjęć. potkanie będzie tłumaczone z języka niemieckiego przez Rafała Kowalskiego, autora jedynej jak dotąd biografii rodu Ballestrem
Udział w imprezach jest bezpłatny. Podobnie bezpłatny jest wstęp do Muzeum w niedzielę. W godzinach 13:00-18:00 czeka na Was jak co tydzień wystawa stała „Czas to pieniądze”, ale także świeżutka ekspozycja czasowa „Każdy mo swojego ptoka. Ślonskie hobby”. Co przedstawia? Przyjdźcie i zobaczcie. Czekamy.
Zapraszamy do wspólnego spędzenia weekendu